Hulp bij depressie

Hulp bij depressie

Waarschijnlijk ben je op deze site terecht gekomen omdat je last van depressieve klachten hebt hebt. Bij een depressie voel je je lusteloos, je voelt je moe en zwaar, je kunt je nergens toe zetten en je vergeet dingen. Je hebt het moeilijk op dit moment en zoekt hulp. Gefeliciteerd de eerste stap is al gezet anders was je hier niet gekomen.
Je bent van harte welkom om samen met mij je patronen te onderzoeken en te kijken welke gevoelens je op slot zet en hoe het komt dat je je levendigheid inhoudt.

Wat is een depressie?

Als je depressief bent dan heb je geen plezier meer in activiteiten en dingen die eerder wel altijd leuk vond om te doen. Je voelt je wat mat en afgesloten. Je trekt je terug. Bij een depressie is je gemoedstoestand gedurende langere tijd droevig, mat, somber en leeg. Je voelt je neerslachtig en futloos.
Af en toe een dip voelen of somber zijn, hoort bij het leven. Bij een depressie blijft de somberheid echter aanhouden en kom je niet meer tot expressie. Lichaamsgerichte therapie kan je helpen bij je depressie.

Hoe uit een depressie zich?

Klachten die een rol spelen bij depressie:

 • Je voelt je moe en lusteloos
 • Je komt tot niks
 • Je maakt je zorgen, zit veel in je hoofd, je piekert
 • Je komt niet tot expressie, je voelt je mat
 • Je hebt moeite om je te concentreren
 • Je vergeet steeds vaker dingen
 • Je hebt het gevoel niet verder te komen
 • Je lijf voelt zwaar en moe, je komt niet in beweging
 • Je ligt blijft liever in bed
 • Je voelt je waardeloos
 • Je beleeft geen plezier in het leven

Naast vermoeidheid en een futloosheid nemen ook andere lichamelijke klachten toe zoals gewichtsschommelingen, slecht slapen , spierverkrampingen en gevoelens van zwaarte.

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Bij lichaamsgerichte therapie, hoe kan het ook anders, staat je lichaam centraal. Je lichaam en je geest zijn één geheel. Lichaamsgerichte therapie gaat dus uit van een holistische benadering. We zitten als mensen vaak erg vast in ons hoofd en blijven maar denken en piekeren. Dit kan belemmerend werken. Je lichaam draagt zowel bewuste als onbewuste ervaringen mee en door lichaamsgerichte therapie blijf je minder in je hoofd hangen, maar kom je weer meer in contact met je lichaam. Het voordeel is ook dat je lichaam nooit liegt.

De patronen, die ons dagelijks leven kunnen belemmeren liggen opgeslagen in het lichaam. Ons hoofd kan deze patronen al vergeten zijn of onderdrukt hebben terwijl het lichaam deze patronen nog dagelijks weet en weergeeft in voelen, denken en doen. We herinneren ons verleden namelijk niet alleen in woorden, beelden en verhalen, maar ook via de taal van het lichaam.

Het lichaam “spreekt” via houding, spanning of ontspanning, beweging, gebaren, gezichtsuitdrukkingen, activatie en onrust, hartslag, ademhaling en lichamelijke klachten. Door de non-verbale boodschap van deze lichamelijke aspecten te vertalen naar woorden, kan je steeds meer inzicht krijgen in zje gedrag en hoe dit bijdraagt aan de problemen in je leven. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden om oude patronen te doorbreken en meer in de realiteit van het nu te leven. Het lichaam vormt ook de bedding waarin men de gevoelens en emoties kan leren dragen. Door het lichaam op deze manier te benaderen, ontwikkelt je meer draagkracht voor oncomfortabele of overweldigende gevoelens en herinneringen.

Ik begeleid je op deze reis door je te leren te luisteren naar je lichaam. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en oefeningen waarbij je bewust leert signalen van je lichaam te voelen.

Lees meer over mijn werkwijze
of direct een afspraak maken.

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin