Hulp bij burnout

Hulp bij burnout

Waarschijnlijk ben je op deze site terecht gekomen omdat je burnout klachten hebt. Je hebt last van stress, lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en spanningen en je wil graag leren hoe je hiermee om kunt gaan en hoe dit is ontstaan. Je hebt het moeilijk op dit moment en zoekt hulp.

Je bent van harte welkom om samen met mij je patronen te onderzoeken en te kijken hoe je in deze burnout terecht bent gekomen.

Wat is een burnout?

Burnout is in feite een emotionele, maar ook een mentale uitputting veroorzaakt door een grote hoeveelheid vervelende drukkende stress, wat zich ook vaak uit in lichamelijke klachten. Vaak heb je al waarschuwingssignalen van je lichaam gehad. Het komt voor dat je je totaal emotioneel uitgeput voelt en bovendien niet de kracht hebt om aan de meest kleine dagelijkse activiteiten deel te nemen zoals werk en andere gewone basiselementen. Naarmate de stress aanhoudt, begin je de interesse en motivatie te verliezen waardoor je verder afglijdt en je steeds slechter voelt. Uiteindelijk heb je misschien het gevoel dat je niets meer te geven hebt en je totaal uitgeput bent. De negatieve gevolgen van een burn-out hebben een behoorlijke invloed op verschillende zaken zoals je werk en je sociale leven. Een burnout kan tevens veranderingen in je lichaam veroorzaken die je vatbaar maken voor ziekten zoals griep en verkoudheid. Vanwege de vele gevolgen is het belangrijk om goed te leren omgaan met een burn-out.

Hoe herken je een burnout?

 • je forceert jezelf om perfectionistisch werk af te leveren
 • je moet binnen een bepaalde tijd iets af hebben
 • je bent snel geïrriteerd en je omgeving reageert daarop
 • je bent er vaak van overtuigd dat je niet goed genoeg bent als je ergens niet aan voldoet
 • je hebt moeite om ‘nee’ zeggen
 • je eigen prestaties niet goed genoeg vinden
 • je vindt van jezelf, dat je je niet zo aan moet stellen
 • je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en je trekt veel naar je toe
 • je voelt je schuldig als je iemand anders teleurstelt
 • je voelt je (vaak) vermoeid en je slaapt slecht
 • je wilt het allemaal aankunnen en je wilt niet zwak zijn
 • je belooft mensen van alles, waarvan je eigenlijk al weet, dat je het niet op kunt brengen
 • je legt de lat hoog voor jezelf, je vindt dat het moet kunnen
 • je wilt geen gezichtsverlies lijden, je schaamt je

Naast vermoeidheid en een grotere vatbaarheid voor verkoudheid en griep nemen ook andere lichamelijke klachten toe, zoals hoofdpijn, spierspanningen, versnelde hartslag, hyperventilatie, hoog ademen, misselijkheid, gewrichtspijn, spierpijnen, duizelingen, , darmverstoppingen en slecht slapen.

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Bij lichaamsgerichte therapie, hoe kan het ook anders, staat je lichaam centraal. Je lichaam en je geest zijn één geheel. Lichaamsgerichte therapie gaat dus uit van een holistische benadering. We zitten als mensen vaak erg vast in ons hoofd en blijven maar denken en piekeren. Dit kan belemmerend werken. Je lichaam draagt zowel bewuste als onbewuste ervaringen mee en door lichaamsgerichte therapie blijf je minder in je hoofd hangen, maar kom je weer meer in contact met je lichaam. Het voordeel is ook dat je lichaam nooit liegt. Je kan niks verbergen en moet de confrontatie aangaan. Ik begeleid je op deze reis door je te leren te luisteren naar je lichaam. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals ademhalingstechnieken, Somatic Experiencing ®, ontspanningsoefeningen en oefeningen waarbij je bewust leert signalen van je lichaam te voelen.

Hulp bij burnout door lichaamsgerichte therapie

Als je een burnout hebt of tegen een burnout aanzit zit, kan je vaak geen rust vinden in je hoofd en je lijf. Bij burnout is het belangrijk om je lichaam het verhaal laten doen. Je blijft maar piekeren, zowel overdag als ’s nachts. Slapen is dan ook moeilijk met zo’n gespannen lichaam en een hoofd vol gedachten. Vervolgens helpt een vermoeid lichaam weer niet bij je herstel. burnout kenmerkt zich vaak ook doordat je je terugtrekt en afstand gaat nemen van andere mensen. Dit doe je letterlijk en figuurlijk. Ook laat je vaak je gevoel niet meer zien. Alles voelt energieloos. Lichaamsgerichte therapie zorgt ervoor dat je minder spanning in je lijf ervaart. Ik ga aan de slag met de eventuele fysieke klachten die je hebt, zoals hoofdpijn of last van je schouders. Het is niet voor niets een holistische benadering, dus ook aan je geest besteden we aandacht via gesprekken. Je krijgt meer energie en je laat oude gewoonten los. Ook helpt het je bij het verwerken van ervaringen uit het verleden. Ik werk met je aan bewustwording, zodat je veranderingen kunt realiseren en vasthouden.

Lees meer over mijn werkwijze
of direct een afspraak maken.

Visit Us On FacebookVisit Us On Linkedin